• Maarata
  • Jääspeedway
  • Enduro
  • Trial
  • Motocross
  • Drag race
  • Road racing
  • Speedway
 
 

Uutiset

27.02.2014

Kuljettajaesittely


Vahva veteraani - Pasi Mäntylä

Paljasjalkainen forssalainen Pasi Mäntylä aloitti harrastuksen kaksipyöräisten parissa 6-vuotiaana. Lajina tosin oli motocrossin sijaan trial, jota harjoiteltiin Viksbergin ja Vatikallion maisemissa. Motocross-kärpäsen purema iski Ruskeasannan trial-kisoissa:
- Trial-kallioita oli siinä motocross-radan ympäristössä ja sitäkin ajettiin ympäri. Trial-pyörillä hypittiin hyppyreitä ja molemmat takaiskarit vääntyivät. Eiväthän ne sellaista pomppimista kestäneet, Mäntylä muistelee.
Mäntylän ollessa kymmenen vuotta sai hän ensimmäisen motocross-pyöränsä. Jonkin aikaa ajettiin kahta lajia, kunnes motocross vei voiton.
Siihen aikaan motocross-rata sijaitsi Paavolassa, Destian entisten tilojen kohdalla. Mäntylä harjoitteli myös Tammelassa sijainneella yksityisradalla, joka on jo metsittynyt. Tuolloin motocross-kilpailujen ikärajat olivat kasikymppisissä 12- ja piikkiluokassa 16-vuotta.   Piikkeihin noustuaan kilpailujen kiertäminen muuttui aktiivisemmaksi ja ulkomaiden treenireissut tulivat mukaan kuvioihin. 613-Mersulla matkaa taitettiin muun muassa Hollantiin. 18-vuotiaana Mäntylä oli ensimmäistä kertaa yksin reissussa ja Englanninkin radat tulivat tutuiksi. 
Motocross loppui kuin seinään Mäntylän siirryttyä armeijan harmaisiin. Intin jälkeen alle vaihtuivat katu- ja rr-pyörät. Moiseen muutokseen ei Mäntylä osaa antaa selitystä, mutta roadracingiä käytiin ajamassa Viron Pärnussa saakka. 90-luvulla rauhanturvatehtävät vähentivät harrastusta, mutta aina oli joku prätkä tallissa. Vuonna 2000 kaveri haastoi Mäntylää kokeilemaan jälleen motocrossia, ja kun veteraani-ikä tuli täyteen alkoi kisaaminen sekä määrätietoinen treenaaminen uudelleen. Kyykkypyörät saivat väistyä monttukoneiden tieltä.
Mäntylä treenaa kovaa. Lenkillä hän käy joka päivä ja viikonloppuisin kaksikin kertaa päivässä. Ohjelmaan kuuluu lisäksi muun muassa kuntopiiriä. Viime kesän Yyterin kilpailussa Mäntylä seurasi kuinka junnut seilasivat hiekkapattien väleissä puolelta toiselle kunnon loputtua. Viime kaudella Mäntylä jäi vain yhdessä erässä kympin joukosta. 
Mikäli ei maataa kaatavia tapahdu harrastaa Mäntylä motocrossia vielä pitkän aikaa. Kun veteraanikilpailujen yläikäraja tulee vastaan voikin siirtyä kilpailemaan B-luokkaan.
 
Nimi: Pasi Mäntylä
Numero: 44
Pyörä: Yamaha YZ450F
Team: Yamaha Center Tampere
Luokka: MX V
Paras veteraani-kisan sijoitus: 4. Alavus
Lempirata: Tihemetsä, Viro
Muut harrastukset: Lenkkeily, hiihto, kuntopyöräily, kuntopiiri, maastopyöräily

 

Kaksi kovaa junioria - Kristian ja Kasper Mikkola

Vuonna 2006 vain vartin ajomatkan päässä Jokioisten motocross-radalta pieni mopopoika ajeli somerolaisen maatilan pihapiirissä. Vain punainen kypärä erottui peltomaisemassa kun 5-vuotias Kristian Mikkola ajeli pitkin maita ja mantuja. Omasta kotipihasta oli hyvä aloittaa harjoittelu, ennen kuin siirryttiin Jokioisten motocross-radalle. Pari vuotta myöhemmin motocrossin aloitti myös Kasper-veli.                            

Kun muutama vuosi oli harjoiteltu ruvettiin ajamaan kilpaa. Vuonna 2010 Riihimäellä Kristian ajoi ensimmäisen kilpailunsa. Pojat sanovatkin kilpailujen kiertämisen asuntoautolla koko perheen voimin olevan mukavaa, kun vietetään varikkoelämää ja nähdään kavereita. Isoisän mukana olo kilpailuissa tuo leikkimielisesti sanottuna huonoa onnea, kilpailut tuntuvat sujuvan parhaiten kun koko perhe on matkassa.      Veljekset tykkäävät ajaa hyvä kuntoisilla radoilla ja talvella piikkirenkailla ajaminen maistuu myös. Viime vuonna pojat kävivät ajamassa Turun sisähallissa Junior Winter Challengea, josta Kristianille irtosi hopeapytty. Ensi talven tavoite on saada kultaa. Talvisin Viron Adrenalin Arenakin on tullut pojille tutuksi, jossa on ollut parhaimmillaan 40 kuskia samaan aikaan. Virossa on käyty myös keväisin motocross-jaoston ajoreissuilla, joista pojat näkevät olevan hyötyä kauden tuleviin kilpailuihin.                                                              

Kristian vaihtoi tällä kaudella Husqvarnaan, jolla Kristianin mukaan ei tule istuttua ajaessa niin paljon kuin edellisellä pyörällä ja paukkuakin on enemmän. Kristianille tuli keväällä viisi senttiä lisää pituutta, ja hän jännittääkin joutuuko pian vaihtamaan 125-kuutioiseen. Kasper tykkää ajaa Yamahalla ja ensi vuonna lähdetään tavoittelemaan C/C-luokan b-finaalin kärkeä, mikäli luokkajaot pysyvät samanlaisina. Pojat tietävät crossin vaativan kovaa kuntoa ja hiihdon olevan hyvää treeniä talvella tapahtuvan ajoharjoittelun lisäksi - jos nyt tänä talvena saataisiin lunta.

Nimi: Kristian Mikkola Numero: 95 Pyörä: Husqvarna TC85 Team: K&K Racing Luokka: MX C/B Paras sijoitus: 9. Pori Lempirata: Karksi-Nuia, Viro Muut harrastukset: Laskettelu, partio

Nimi: Kasper Mikkola Numero: 103 Pyörä: Yamaha YZ85 Team: K&K Racing Luokka: MX C/C Paras sijoitus: 12. Pori Lempirata: Pori Muut harrastukset: Laskettelu, partio, keilaus

Teksti: Jaakko